zondag 19 januari 2014

Recept; Mercimekli köfte

Lekker linzen gerecht wat veel wordt gegeten in de zomer, erg lekker met sla en komkommer.
Dit recept is voor 8 personen

Bereidingstijd;
1,5 uur

Benodigdheden;
2 glazen rode linzen
1,5 glas fijne bulgur
Bosje peterselie
1 theelepel rode peper
zout

Benodigdheden voor het uien mengsel;
3 eetlepels tomaten/peper puree (verkrijgbaar bij turkse mini market)
1 glas zonnebloemolie
3 knoflook teentjes
1 kleine ui

Bereiding;
Was de linzen en doe deze in een pan, voeg water toe dat de linzen net 2 cm onder water liggen. Laat dit geheel koken tot de linzen zacht worden en haal de pan dan van het vuur. Was de bulgur en voeg deze bij de linzen in de pan, roer het geheel even goed door en zet vervolgens de deksel op de pan zodat de bulgur zacht kan worden, als de bulgur zacht is kan de deksel van de pan om het geheel af te laten koelen.

Nu gaan we het uien mengsel maken.
Snij de ui in kleine stukjes en doe deze samen met de zonnebloemolie in een pan. laat de uitjes fruiten. Rasp ondertussen de knoflook. Wanneer de uitjes een beetje glazig van kleur zijn voeg je het knoflookrasp toe en bak je die nog even mee, voeg vervolgens de tomaten/peperpuree toe en zorg dat deze opgenomen wordt door het mengsel, haal nu de pan van het vuur.

Pak een grote kom en voeg hier de rode linzen met bulgur en het uienmengsel samen, voeg vervolgens wat zout en de rode peper toe. Meng het geheel door elkaar.
Snij vervolgens de peterselie in kleine stukjes en voeg dit ook toe aan het geheel. Neem balletjes van de 'mercimek köfte' en kneed dit in een langwerpige vorm. Als het aan je handen plakt maak dan je handen wat nat zodat het kneden wat soepeler gaat.

Je kunt bij dit gerecht nog wat ijsbergsla bladeren eten en komkommer, meestal ligt er ook citroen bij voor de mensen die het iets te pittig vinden.

Eet smakelijk! Afiyet olsun!

Geen opmerkingen: