zondag 19 januari 2014
Recept; Elmali kurabiye (Appelkoekjes)
Een tijd terug deze lekkere koekjes samen met mij moeder gemaakt. Ze zijn wat droog van structuur waardoor deze koekjes heel erg lekker zijn bij de thee en de koffie.
Bereidingstijd;
1,5 uur
Benodigdheden deeg;
20 gram roomboter
50 ml olijfolie
50 gram kristalsuiker
3 grote eetlepels yoghurt
1 ei
800 gram bloem
2 eetlepels rasp van een citroenschil
15 gram bakpoeder
Benodigdheden vulling;
3 zoete appels normaal formaat
200 gram fijne walnoten
1 theelepel kaneel
70 gram kristalsuiker
Benodigdheden decoratie;
Poedersuiker
Bereiding van het deeg;
Plaats de bloem in een grote kom, en maak in het midden een kuiltje, in het kuiltje doe je alle overige ingrediënten. De roomboter dient wel op kamer temperatuur te zijn.
Kneed nu het deeg tot een geheel en zorg dat het niet meer aan je vingers/kneedhaken blijft plakken, het deeg zal lichtgeel van kleur zijn.
Bereiding van de vulling;
Schil de appels, en rasp de appels. Rasp vervolgens de citroenschil.
Doe het appelrasp in een pan en voeg hier de suiker bij, blijf roeren tot het een soort papje is geworden. Hak vervolgens de walnoten in fijne kleine stukjes, als de appelrasp een papje is geworden voeg je de walnoten bij het mengsel, blijf 5 minuten goed roeren en haal de pan van het vuur.
Afwerking van de koekjes;
Verdeel het deeg in 5 gelijke bollen. Neem en bol en stroom wat bloem over de aanrecht, kneed vervolgens het deeg nog een beetje. Mocht het deeg uit elkaar brokkelen voeg dan nog wat extra bloem en yoghurt toe, zodat het deeg beter blijft plakken. Rol het deeg uit tot een groot vel, druk de randen een beetje aan met de vingers, hier willen nog wel eens barsten ontstaan. Snij het deegvel vervolgens in 8 gelijke stukken.
Neem een halve eetlepel van de appelvulling en leg dit tegen de buitenzijde van het deeg, en rol het deeg van buiten naar binnen.
Herhaal dit voor alle bollen deeg.
Leg de rollen op een ovenplaat en doe deze in een voorverwarmde oven van 180 graden, ze zijn klaar wanneer de bovenkant bruin kleurt.
Als de koekjes klaar zijn kunt u er als decoratie poedersuiker overheen strooien.
Eet smakelijk! Afiyet olsun!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Nou, deze ga ik een keer proberen, alleen dan wel met een twist haha
Een reactie posten